facebook twitter instagram google-plus pinterest linkedin search heart chat eye trending-up clock font keyboard_arrow_up
M. Tekin Koçkar Öğretim Görevlisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  1. Anasayfa >
  2. At Irkları >
  3. Colorado Ranger Atı (ABD)
M. Tekin KOÇKAR
4 Dakika Okuma Süresi
+ -

Colorado Ranger Atı (ABD)

Dünya seyahatine çıkan, Amerikan Ordusundan General Ulysses S. Grant, 1878 yılında Osmanlı Sultanı Abdülhamit’i ziyareti sırasında, Sultan tarafından hediye edilen iki aygırı Amerika’ya getirmişti. Bu aygırlardan bi-risi Leopard adlı Seglavi-Gidran Arap, diğeri ise Linden Tree adlı mavi-kır donlu Barb Arap atıydı. ABD’deki hemen her cins atta kanları bulunan bu atlar Amerikan Arap Atları Birliği tarafından da aygır kitabı kayıtlarına alınmıştır [1].

Fotoğraf 21: Colorado Ranger atı

Bu atlar bir süre sonra Randolph Huntington tarafından yeni bir araba koşum atı oluşturmak üzere Virginia’ya götürüldü. Burada bir süre kalan atlar taylarındaki ilginç alacalı ve lekeli renkler nedeniyle birçok çiftlik sahibinin ilgisini çekti.

Colorado Eyaleti, Kit Carson şehri yakınlarında bulunan Colby Çiftliği (Colby Ranch) bu atların en son evi oldu. Burada farklı yerli atlarla seçici melezleme yoluyla melezlenen atlar yeni bir at ırkının doğmasını sağlamıştır.

Colorado Ranger atının geliştirilmesi için en çok çaba gösterenlerden birisi de Tavastock, Ontario’lu Mike Ruby’dir. Ruby Colorado’ya üç yaşındayken göç etmiş bir çiftçi ailesinin oğluydu. At yetiştiriciliğinden anlamamasına rağmen, bölgedeki çiftliklerde çok aranan bir at olan Ranger atlarının değerlendirilmesi gerektiğini düşünerek çiftliğinde at yetiştirmeye başladı. Topladığı 300’den fazla kısrak ile satın aldığı Patches ve Max adlı aygırlarla üretime başladı. 1934 yılında Denver Atçılık Fuarı (Denver Stock Show)’a katıldığı Leopard #3 ve Fox #10 adlı iki aygır fuarın en gözde aygırları oldular. Bu tarihte Colorado State Universitesi tarafından resmi olarak tescil edilen bu atlar Colarado Ranger Atları Derneği (Colorado Ranger Horse Association - CRHA)’nin 1935 yılında kurulmasıyla birlikte aygır defterleri tutularak kayıt altına alınmaya başlandı. Mike Ruby, 1942 yılında ölümüne kadar bu derneğin başkanlığını yürüttü ve at ırkının genişlemesini sağlamaya çalıştı. Colarado Ranger Atları Derneği 1964 yılına kadar 50 üye ile sınırlıydı. Bu tarihten itibaren sınırlı olan üye sayısını değiştirerek, yetiştiricilerin tamamına üyeliği açtı.

Fotoğraf 2: Colorado Ranger atı

Colorado Ranger Atları genellikle beyaz üzerine kestane, doru ve yağız renklerde benekli, yağız, doru ve kestane renk üzerinde beyaz büyük leke ile benekli olurlar. Ranger-bred Horse olarak da adlandırılırlar. Appaloosa atları ile büyük benzerlik gösterir. Ortalama her sekiz Appaloosa Atından birisi Colarado Ranger atları kayıt defterine kayıtlı bir Colorado Ranger atıdır.

Fotoğraf 3: Colorado Ranger atı dressage müsabakasında

Clolorado Ranger atları çalışkanlıkları, cesaretleri ve öğrenme yetenekleri ile ünlüdür. Yüksek irtifalara ve uzak mesafelere oldukça dayanıklıdır. Çiftlik yaşamına uyum sağlaması nedeniyle bakımı oldukça kolaydır. 

Cidago yükseklikleri ortalama 145 – 155cm arasındadır. Arap atlarının genel profiline sahip olan bu atlar düz bir baş, geniş alın, iri gözler ile iri burun deliklerine sahiptir. Sırtı kısa, sağrısı güçlü ve yuvarlak, kuyruğu düşük, uzun ve kalın, göğsü derindir. Bacakları ince, uzun ve güçlü, toynakları küçük ve serttir. Binicilik sporlarında, atlı gösterilerde, çiftliklerde ve araba koşumunda kullanılırlar (Lynhaug, 2009).


KAYNAKLAR

LYNGHAUG, Fran (2009). The Official Horse Breeds Standards Book: The Complete Guide to the Standards of All North American Equine Breed Associations, Voyageur Press, Wisconsin.

http://www.coloradoranger.com

http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/coloradoranger/index.html

https://equusmagazine.com/management/eqcolorado1734

http://www.globetrotting.com.au/horse-breed-colorado-ranger

http://www.equiworld.net/horses/horsecare/Breeds/rangerbred/index.htm

http://www.cydoniamall.com/pets/352/horse/Colorado%20Ranger%20Horse.html


FOTOĞRAFLAR

1. http://www.feenixx-gallery.com

2. https://tr.pinterest.com/

3. http://www.flickr.com

4. http://www.flickr.com


[1] http://www.coloradoranger.com