Bavyera Sıcakkanlı Atı (Almanya)
Avrupa’da Haçlı Seferleri’nden itibaren kullanılmaya başlanan al donlu Rotaller atları Bavyera bölgesinin en tanınmış atlarıydı. Çeşitli kaynaklarda iyi bir binek atı olarak adı geçmektedir. 18. yüzyılın sonlarında bu atlara Holstein, Napoliten, Andalusian ve Norfolk atlarının kanı karıştırılmış. 19. yüzyılın başlarından itibaren ise zirai kullanım için Normandiya ve Zweibrücken atlarının kanı eklenmiştir [1].
Fotoğraf 1: Bavyera Atı
Bavyera Bölgesi Almanya’nın askeri amaçlarla kullandığı atların yetiştirildiği önemli bir at üretim bölgesiydi. Burada bulunan Pferdehaltung Haupt und Landgestüt Schwaiganger (Bavyera At Üretim ve Yetiştirme Merkezi) en önemli at üretim merkezidir.
Bavyera Sıcakkanlı Atı (Bayerische Warmblood) 20. yüzyılın başlarında bölgenin binek atı ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulmuştur. I. ve II. Dünya Savaşlarına bölgede yetiştirilen atlara bir süre özellikle Oldenburg ve Westfalian atlarının kanı karıştırılsa da 1950’lı yıllardan başlayarak ihtiyaç duyulan Spor Atı için yeni çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarla yerli Rotaller atları üzerinde Trakehner ve Thorougbred aygırları kullanılarak meydana getirilmiş, 1963 yılında ayrı bir ırk olarak tescil edilmiştir. Bu yıldan itibaren en iyi binek ve spor atları arasında gösterilmektedir.
Bavyera Sıcakkanlı atının dış görünüşü Hanoverian atına benzer. Baş görünüşü orta büyüklükte, boynu uzun ve gövdeye iyi uyum sağlamaktadır. Eğimli bir omuz yapısı, iyi kaslı hafif eğimli bir sağrısı vardır. Gövde arkasında iyi bir derinlik ve genişlik, istikrarlı ve güçlü bir bel yapısı bulunmaktadır. Bacakları uzun, güçlü ve kaslıdır [2].
Genellikle al, doru, kestane doru donlarına sahiptir. Ortalama cidago yükseklikleri 162 – 175cm arasındadır. Bavyera Sıcakkanlı atları ortalama 25 – 30 yıl yaşarlar.
Uysal, istekli ve enerjiktir. Tüm yürüyüş biçimlerini (adeta, süratli ve dörtnal) mükemmel bir biçimde yapabilir. Bu nedenle engel atlama ve at terbiyesi sporlarının yanı sıra serbest biniş, koşum atı olarak kullanılmaktadır.
Uluslararası atlı spor yarışmalarında önemli dereceler elde eden Bavyera Sıcakkanlı atı kombine araba sürüşü yarışmalarının da en çok aranan atlardandır [3].
Fotoğraf 2: Bavyera atı
KAYNAKLAR
HENDRICKS, Bonnie L. (1995) International Encyclopedia of Horse Breeds, University of Oklahoma Press, Norman.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bavarian_Warmblood
FOTOĞRAFLAR
1. http://www.facebook.com/Bavyera - Landesverband Bayerischer Pferdezüchter e.V.
2. http://www.facebook.com/Bavyera - Landesverband Bayerischer Pferdezüchter e.V.
[1] http://horsebreedslist.com
[2] http://www.equiworld.net
[3] http://www.petcaregt.com