Albanian Atı (Arnavutluk)
Albanian Balkanlara ait küçük bir at ırkıdır. Dağ ve Myzeqea (Ova) olarak adlandırılan iki tip yerel Albanian atı vardır. Geleneksel olarak Myzeqea 132cm, Dağ tipi ortalama 122cm cidagoya sahiptirler ancak son yıllarda bu iki tip arasında yapılan çiftleştirme çalışmaları aralarındaki farkı azaltmıştır.
Bu bölgenin eski sakinleri, M.Ö. 5. yüzyılda Balkan yarımadasının kuzeybatısını ele geçiren Indo-Avrupalılar, Illiryalı’lardı. Sırplar bu bölgeye İ.S. 7. yüzyılda yerleştiler ve 1386 da Türkler tarafından etkisiz hale getirildiler. Osmanlı İmparatorluğu zamanında, yerli atlara, Tarpan, Türkmen ve Moğol damızlıkların birçok farklı kombinasyonları sayılan çokça Arap kanı karıştırıldı.
Fotoğraf 1: Arnavutluk Myzeqea atı
Albanian, hareket özgürlüğü, zorlu arazilerdeki çevikliği, hastalığa direnci ve dayanıklılığı ile tanınır. Geçmişte bu atlar daha çok taşıma ve tarım amaçlı binicilik için kullanılırdı. 1990’ların başlarında, Albanian atlarını tanıtmak ve sayılarını arttırmak ve tarımda kullanmak için geliştirmek adına önlemler alındı. Geliştirilmiş cinsler, Shkodra (İşkodra) daki Zootechnic İstasyonu gibi büyük yetiştirme merkezlerinde ve yerel atları geliştirmek için aygırların üretildiği özel çiftliklerde toplandılar. Yapılan bu çalışmalarla birlikte 1980’den bu yana Arnavutluk’ta atların sayısında büyük bir artış olmuştur.
Myzeqea uzun mesafe kullanım için çok uygundur, boyuna göre fazlasıyla güçlüdür ve biniş sırasında kolay sürülen rahat bir yürüyüşü vardır. Albanian’lar dirençli ve verimli atlardır. Hafif yük çekme ve binek atının yanısıra, binek arabası atı olarak da kullanılırlar.
Fotoğraf 2: Arnavutluk Dağ tipi
Günümüzde Albanian yetiştiricilerinin amacı atların sayısını artırmaya ve yeteneklerini geliştirmeye yoğunlaşmıştır. Bu nedenle henüz ırk standartları belirlenmemiştir. Safkan Arap, Nonius ve Haflinger atları yerel Albanian’la melezlenmiş ve birçok gelişmiş tipler yetiştirilmektedir. Arnavutluğun yerel atlarının birkaç dezavantajlı özelliği vardır, asıl ihtiyaç tarım işleri için boyutların büyümesidir. Avusturya’dan Haflinger ırkı atlar bu atların ülkenin dağlık bölgelerinde çalışma yeteneklerini arttırmak için ithal edilmiştir [1].
KAYNAKLAR
http://www.gaitedhorses.net/BreedArticles/Albanian.shtml
http://cowboyfrank.net/fortvalley/breeds/Albanian.htm
http://www.ansi.okstate.edu/breeds/horses/albanian/index.html/
http://horse.wikidot.com/albanian
http://www.cosmosmith.com/horse_albanian.asp
FOTOĞRAFLAR
1. https://www.petmapz.com/breed/albanian-horse/
2. http://www.theequinest.com/breeds/albanian-horse/
[1] http://www.helium.com/items/1620725-horse-breed-albanian-horse