Atlı Sporlar 4: Working Equitation (Çalışma Biniciliği)
İlk kez 1996 yılında geleneksel Portekiz sığır yetiştiriciliğinde çobanlık yeteneklerinin sergilendiği yöntemler ile İspanyol Binicilik Ekolü uygulamalarının temel alındığı bir yarışma biçiminde düzenlenmeye başlayan bir binicilik sporudur. Portekizce equitação de trabalho diye anılır.
Uluslararası düzeydeki ilk yarışma ise 2002 yılında Portekiz’in Beja kentinde İtalya, Meksika, Brezilya, Fransa, İngiltere ve İspanya’nın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Atları farklı biçimlerde kullanmayı ve aynı zamanda da geleneksel binicilik ve atçılık yöntemlerini de birleştiren bir binicilik yarışmasıdır.
Çalışma Biniciliği (Working Equitation) yarışmaları günümüzde Uluslararası Çalışma Biniciliği Federasyonu “World Association For Working Equitation – WAWE”’nın koyduğu kurallar çerçevesinde düzenlenmektedir. Bu organizasyona üye ülkeler şunlardır; Avusturya, Belçika, Brezilya, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İtalya, Meksika, Portekiz, İspanya, İsviçre ve İsveç’tir [1].
Çalışma Biniciliği yarışmaları bireysel ya da takım yarışmaları halinde düzenlenir. Her iki durumda da yarışma dört farklı aşamada yarışmayı gerektirmektedir:
- Dressage (At Terbiyesi) Bölümü: Bu bölüm İspanyol ve Portekiz geleneksel binicilik tarzı ile uluslararası At Terbiyesi yarışma kurallarının bir karışımı biçimde düzenlenmiş olan yarışma disiplinini içerir. 20x40 metrelik yarışma alanında 7 dakikalık süre içerisinde önceden belirlenmiş olan parkur testleri ve zorunlu hareketler müzik eşliğinde tamamlanır. Bu bölümü değerlendiren yarışma hakemleri Ulusal, Avrupa ya da Dünya Dressage (At Terbiyesi) organizasyonları hakemler kurulu üyeleri olmalıdır. Hakem kurulu bir başkan ve dört adet manej kenar hakemi olmak üzere 5 kişiden oluşur. Kenar hakemlerinin yerleri kura ile belirlenir. Hakemler için puan kartlarını düzenleyen birer de sekreter tayin edilir. Yarışmacı için yarışma daveti zili çalmasından itibaren yarışmaya 1 dakika içerisinde başlamak durumundadır. Belirlenen bu süre içerisinde yarışmaya başlayamayan yarışmacı diskalifiye edilir. Puanlamada hakemler Uluslararası dressage yarışmalarında olduğu gibi atın itaati, adeta, süratli ve yavaş dörtnal gibi yürüyüş özellikleri ile bu yürüyüşlerle kat edilen ileri düz ve yan yürüyüşlere, dönüşlere dikkat edilir. Binici yarışma süresince dizginleri tek elle tutmak zorundadır. Ancak diğer elle yapılan anlık müdahaleler hoş görülebilir.
- Ease of Handling (Kolay Kullanım) Bölümü: Gimhana ya da O Mook See denilen yarışmalara benzer biçimde düzenlenir. At ve binici çeşitli engelleri, labirentleri, köprüleri, kapıları geçerek tamamlamaya çalışır. Bu yarışma bölümünde at genellikle süratli adımlarla yol alır. Bazı bölümlerde atı adeta, dörtnal veya geri geri sürmek gerekir. Bu bölümün testlerinin hazırlanması bu alanda çalışan tasarımcılar tarafından binicilerin ve atların yeteneklerine uygun olarak yapılır
- Speed Trial (Sürat) Bölümü: Easy of Handling bölümündeki bazı testlerin zamana karşı süratli ve dörtnal sürüşlerle tamamlanmaya çalışıldığı bölümdür.
- Cattle (Cow) Test (Sığır Gütme) Bölümü: Avrupa yarışmaları dışında bu bölüm pek düzenlenmez. Bu bölümde dörder kişilik takımlar halinde yarışılır. İspanyol ve Portekiz geleneksel sığır çobanlığı yarışmaları olan Acoso y Derribo’dan esinlenilmiştir (bkz Acoso y Derribo.). Yarışmada kullanılacak sığırları organizasyon tarafından temin edilen sığırlar arasından takım lideri seçer.
Yarışmalarda kullanılacak olan atlar için herhangi bir ırksal düzenleme yoktur. Atların mutlaka veteriner kontrol belgelerinin bulunması ve Avrupa Birliği ülkeleri kayıtlı olması koşulu aranır. Ancak bu yarışmalarda genellikle de Barok tipi atlar (İspanyol Andalusian ve Portekiz Lusitano… v.b.) daha başarılı oldukları için tercih edilmektedirler.
Working Equitation (Çalışma Biniciliği) parkuru
KAYNAKLAR
http://dir.nwequine.com/listing/working-equitation-washington/
https://workingequitation.today/?p=432
https://en.wikipedia.org/wiki/Working_equitation
http://straightnesstraining.com/masters/working-equitation-first-time/
http://centralcoastworkingequitation.org.au/
https://dressagetoday.com/lifestyle/working-equitation-27166
[1] http://wawe-official.com