Atlarda Yağız Don (Black)
E geninin etkisi sebebiyle atın vücudundaki bütün kıllarda renk maddesi taşıyan melanin bulunur. Böylece atın donu yağız donda (siyah renkte) görünür. Doru ve kula dona sahip atlarda yele, kuyruk ve bacaklar gibi uzantılar vücut renginden farklı renktedir. Yağız donda ise uzantılar dâhil, tüm vücut siyah renkli kıllar ile kaplıdır. Yağız don genellikle at popülâsyonlarında oldukça az rastlanılan bir dondur. Örneğin Arap atlarında yağız dona çok ender rastlanır. 100 attan ancak birkaç tanesi yağız donlu olarak dünyaya gelir. Yağız donlu atların bazı tonları şunlardır:
Kirli Yağız: Yele, kuyruk ve bacakların alt kısmındaki kıllar siyahtır. Vücudu örten kıllar ise siyah renkten daha çok koyu mavimsi bir rengi andırırlar. Güneş ışığında bu atların rengi koyu kül rengi gibi görünürler (Fotoğraf 1).
Donuk Yağız: Donuk Yağız donlu atlarda kıllar koyu siyah olmasına rağmen mat bir görünümleri vardır (Fotoğraf 2).
Koyu Parlak Yağız (Kuzguni Yağız): Bu dondaki atlar çok az bulunurlar ve parlak, koyu siyah kıllarla örtülmüşlerdir (Fotoğraf 3) (Yarkın, 1953; Yılmaz ve Ertuğrul, 2011).
Fotoğraf 1: Kirli Yağız – Kanada atı
Fotoğraf 2: Donuk Yağız – Ahalteke atı
Fotoğraf 3: Parlak Yağız - Ahalteke atı
KAYNAKLAR
YARKIN, İbrahim (1953). Atçılık, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 40, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
YILMAZ, Orhan, Mehmet Ertuğrul (2011). Atlarda Don (Vücut Rengi), GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi.
FOTOĞRAFLAR
1. http://www.horsebreedslist.com
2. http://www.dacorakhalteke.com
3. http://www.dacorakhalteke.com